1 april 1970 inget aprilskämt

1 april 1970 meddelade statsminister Olof Palme att regeringen tagit beslut om att det inte skulle inte bli någon reglering av Vindelälven – Laisälven.

En lång motståndskamp under hela 60 talet tog slut. Vi som bodde här bedrev en motståndskamp tillsammans med övriga svenskar. Det var i början av gröna vågen starten som kanske hjälpte oss en del. Själva hade vi nog inte klara av att stoppa projektet. Tack Ni alla som hjälpte oss.

När beslutet kom var det stillsamt i byn inget firande. Vi visste inte om att regeringen skulle ta det beslutet utan det var TV som kom med upplysningen. Tanken var nog att vi tyckte vi fick rätt. Vi förstod inte hur farligt vi levde. Normalt skulle det inte gått att stoppa projektet. Ett enigt kommunalfullmäktige hade sagt ja. Naturvårdsverket hade sagt ja.

Efter ett par år motionerade dåvarande landshövding i Västerbotten Gösta Skoglund om ett omprövande av nejbeslutet. Olof Palme svarade att har regeringen tagit ett beslut skall svenska folket kunna lita på det.

Byn har tänkt fira detta 50 åriga beslutet lördagen 13 juni. Det är fiskeförbud i Laddve fram till den dagen. Programmet är inte fastställt men det är meningen att bli en trevlig tillställning. Hindret för firandet kan vara hur Coronan utvecklar sig.

Rådde vi på att hindra Vattenfall borde vi klara av även Coronan. En fjällbo ger sig inte om man tror man har rätt.

En kommentar till “1 april 1970 inget aprilskämt”

  1. ”Låt sista älven som brusar i vår natur
    Brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur”, skrev vår nationalskald Evert Taube i sången ”Änglamark”, inspirerad av den heta debatten i slutet av 60-talet angående Vindelälvens bevarande/utbyggnad.
    …och så blev det, tack och lov!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *